link href='' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

Thursday, 23 May 2013

semalam hujan sekejap, guruh berdentum dentam...tba2 aje tringat chef Sher cakap dlm slh 1 rncngn masakan dia, hujan2 mcm nie prut cpt lpr...trus je prut aq berkeriang keriut menandakan masuknya waktu tok mengisi..cpt je antr msg kt otak kan..; )

tnpa berlengah2,,ceh ceh, ayt novel...mcm besa aq g pusing2 kt dpur 2 nengok ape yg ada...jeng jeng...bnda yang paling mudah nk wat, cepat plak tu...macam megi 2 minit,,, capati ...jd org India lak ri ni. cara2nya tgk kt bwh yer...




capati (Indian Soft Bread) 


bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
minyak masak
1 sudu kecil garam
air ikut keperluan

cara-cara

1. masukkan tepung, garam, 2-3 sudu minyak dan air sedikit demi sedikit. uli hingga membentuk doh yg licin. sebelum nak rehatkan doh, bubuh 1 sudu minyak dan uli sebentar sampai doh dan minyak sebati. rehatkan doh selama 15-20 minit.
2. bentuk doh sebesar bola bola ping pong, tabur sedikit tepung atas papan canai supaya doh tak melekat pada rolling pin, canai doh hingga nipis.  panaskan kuali leper. capati korang akan kembung cam ikan buntal.
3. sapu capati dengan butter/marjerin/minyak atau serve dengan kuah kari . makan kosong pun sodap...ikut citarasa korang...urm..nyum3.

p/s: ketebalan capati ikut suka korang, aq lebih suka tebal...

 








No comments:

Post a Comment

SPATULA_KUNING 2013