link href='' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

Sunday, 19 May 2013

Girls Generation, 4minute, Super Junior, Beast...eh eh, hapa kebenda la yang aku tulis ni kan??? korang mesti tau kan, ala,,, jangan berlakon la... ni kan group artis Korea yang top..kepada sumer peminat artis-artis korea, mesti korang bukan setakat minat diorang jerrr kan....

apa lagi yang aku merepek ni kan,,,haaa...maksud haku, korang mesti suka makanan diorang gak kan...pd y dh mkan ayam Gangnam Style KFC tuh, msti rasa bangga..dah kembang kempis aku tgk hidung kwn2 aq yg dah pekena ayam tuh...pedas nak mampus kan...haha, rasakan...penggemar pedas tegar.

oleh kerana ayam pun dah diGangnam stylekan kt Malaysia, kali nie aq nk korang rsa lak kuih diorang yang popular kt sna...ini versi mnis2 punyer...bru adilkan pd orang y x gemar spicy..ini dia!!!hoddeok (호떡)...skali tgk cam pankek pn adakan...yer, btul3...1/2 mark tok korang y terlintas bnda tuh kt kpala. ni pankek versi Korea..

dah,,xnak berletiaq pnjg2...jom kita tgk cna nk buat...





hoddeok









3 cawan tepung gandum
1/2 sudu yis
1 cawan susu
1/2 sudu gula
1/2 sudu garam

filling
1/4 cawan gula perang dan gula kastor
2 sudu kacang kisar (kacang yang korang suka, x nk pn xpe)
1/2 sudu serbuk kayu manis
- campur suma bahan dan kacau hingga sebati.


cara-cara

1. campurkan air suam, yis dan gula...biar selama 10 minit
2. masukkan yis tadi ke dalam tepung, kacau sikit sambil tambah susu dan garam.
doh hoddeok nie sdikit melekit,, klu nk senang boleh sapu tepung pd tapak tangan masa nak uli.
3. tutup doh dengan plastic wrap, biar di tempat warm selama 3 jam.
4. bntukkn doh sebesar bola tenis, sebelum tu sapu minyak pada tapak tangan sebab doh ni melekit. leper2kan dan masukkan filling tadi (buat macam kuih pau). buat sampai habis.
5. panaskan kuali leper, letak sedikit minyak. masukkan hoddeok, tunggu sampai kekuningan baru ditekan-tekan doh tu sampai jadi leper macam dalam gambar...hati2, jangan sampai filling terkeluar.
goreng hingga garing dan nampak rangup. angkat dan hidang.

p/s: aq buat pakai inti kuih ketayap yang lebih. (hoddeok Malaysia) ;D












No comments:

Post a Comment

SPATULA_KUNING 2013